Sign in:

Blidinje je bilo naseljeno

još prije 2,500 godina.

Slavenska plemena koja su došla u 7.stoljeću

od Blidinja su napravila svoj dom.

Duh povijesti

Uz Blidinjsko jezero uzdiže se crkva Gospe Snježne, s umjetničkim mozaicima i visokim zvonikom, a krećući se prema unutrašnjosti doline, uz cestu se nalazi mala kapela Svetog Ante, kroz koju na blagdan njenog sveca prođu desetine pobožnika. Zato kažemo da ovi hrvatski mitski prostori čuvaju duh povijesti, borbe za slobodu, dostojanstvo i hrvatski identitet, u ovim prostorima i danas intenzivno živi nepokoriv duh hajduka Mijata Tomića, kao znak otpora svakom zlu.

Nezaobilazno bi bilo i tužno nespomenuti grob Dive Grabovčeve na Kedžari. Ovaj grob svakog ljeta pohode brojni vjernici, jer krije tužnu životnu priču koja svjedoči kako se u smrti koja ima smisla postaje pobjednikom a ne žrtvom. Dolinom Blidinjskog područja oku su vidljivi i drevni stećci, tragovi ilirskih naroda te ostatci rimskih cesta koji potvrđuju kako je Blidinje bilo naseljeno još prije 2,500 godina. Veliki nekropolis u Dugom Polju ukazuje i na to da su slavenska plemena koja su došla u 7.stoljeću od Blidinja napravila svoj dom.

Nacionalni park Blidinje, mjesto je na kojemu je neprekinut slijed boravka franjevaca još od davne 1735. godine. Masna Luka mjesto je gdje se nalazi predivna franjevačka crkva sv. Ilije koja se jako lijepo uklapa u planinski krajolik. Od crkve također postoji put do vrha Pločno na Čvrsnici. Pored crkve nalazi se fratarska kuća gdje obitava mjesni fratar, fra Petar Krasić, najzaslužnija osoba za proglašenje i za opstanak Parka prirode Blidinje.

Le lapin blanc needs to be follow! Did you know this?