Sign in:

Park prirode Blidinje - duh povijesti

Neprocjenjiva duša Parka Prirode Blidinje

Za Blidinje se kaže da predstavlja oazu mira, ljepote i zdravlja, a šarena polja u proljeće i ljeto, kao i planine prekrivene svilenim bijelim plaštem zimi, neprocjenjiva su duša Parka prirode Blidinje

Park Prirode Blidinje prostire se na površini od 364 km2, između Vran planine (2074m) sa zapadne strane i Čvrsnice (2228m) sa jugoistočne strane, ponosno ih zovemo hercegovačkim Alpama, te na sjeveroistoku Doljankom.

U srcu prekrasne oaze mira i ljepote smjestilo se Blidinjsko jezero. Nastalo je u zavali između planinskih masiva Čvrsnice i Vrana u manjem konkavnom udubljenju s karakteristikama kraške uvale. Zbog svoje ljepote i prirodnog bogatstva često je posjećeno u proljeće i ljeto, kada mirisi planinskog, endemskog bilja i zelenila trave osvajaju posjetitelje tog nedokučivog prirodnog spoja

Prirodni biser sjeverne Hercegovine

Nacionalni park Blidinje, mjesto je na kojemu je neprekinut slijed boravka franjevaca još od davne 1735. godine. Masna Luka mjesto je gdje se nalazi predivna franjevačka crkva sv. Ilije koja se jako lijepo uklapa u planinski krajolik. Od crkve također postoji put do vrha Pločno na Čvrsnici. Pored crkve nalazi se fratarska kuća gdje obitava mjesni fratar, fra Petar Krasić, najzaslužnija osoba za proglašenje i za opstanak Parka prirode Blidinje. Danas bogati sadržaj Parka ispunja velika raznolikost bilja od mediteranskih do visokoplaninskih vrsta među kojima je i velik broj endema od gljiva do ljepotice parka – munike, koja u Masnoj luci i okolici ima najveći kompleks u Europi. Među brojnim životinjama Parka svakako je posebnost šumski kralj-mrki medvjed, i ukras vrhova Čvrsnice-divokoza.

 

 

 

 

Sudar dviju klima

Park karakteriziraju dva tipa klime. Niži i južno eksponirani dijelovi planina Čvrnice, Plasa, Čabulje i Vrana imaju mediteransku klimu. Dolinom Neretve i njezinim desnim pritocima mediteranska klima prodire do Jablanice i dublje u unutrašnjost. Sjeverne padine planina i viši nadmorski dijelovi pod utjecajem su kontinentalne klime. U ovoj oazi i ljepoti ipak dominiraju zimski dani, zime su duge hladne s puno snijega koji pada od listopada do svibnja što posebno pogoduje razvoju zimskog turizma. Prosječna količina padalina je 1590 mm godišnje od čega najveći dio čini snijeg.

Zimski turizam u procvatu

Hladni dani čine upravo jedan dio, a možda i glavni u ovom Parku, a to je skijanje. Skijalište Risovac nalazi se na nadmorskoj visini od 2228 metara u podnožju planina Vran i Čvrsnica. I ako u funkciji tek nekoliko godina, skijalište je dobro uređeno i posjetitelji kojih je svake sezone sve više, mogu koristiti skilift dužine 575 metara, novi četverosjed kapaciteta 1600 skijaša te dječji lift kapaciteta 560 djece na sat. Trenutno se planira daljnje uređenje skijališta, te izgradnja žičare do nadmorske visine od otprilike 3 500 metara.

blidinje
GALERIJA